Yamaç paraşütü, isminde paraşüt kelimesi geçmesine karşın serbest paraşütten son derece farklı, en az onun kadar heyecanlı, eğlenceli ve hayatının bir döneminde uçmaya ilgi duymuş her insan için de “keşke yapabilsem” diyeceği türden çok özel bir zevktir.
Yamaç paraşütü, isminde paraşüt kelimesi geçmesine karşın serbest paraşütten son derece farklı, en az onun kadar heyecanlı, eğlenceli ve hayatının bir döneminde uçmaya ilgi duymuş her insan için de “keşke yapabilsem” diyeceği türden çok özel bir zevktir.
İngilizcesi “paragliding” olan ve Türkçeye “yamaç paraşütü” olarak geçen bu uçuş aleti ile atlanmaz, yamaçlardan koşarak havalanılır. Spora yeni başlayanlar ve konuya uzak olan kişiler, genelde bu yanılgıya düşer ve yamaç paraşütü ile atladım der. Yamaç paraşütleri isminde paraşüt geçmesine rağmen serbest paraşütlerden oldukça farklı özellik ve yapıya sahiptir. Örneğin serbest paraşütler uçak veya yüksek yerlerden atlanıp daha sonra açıldıktan sonra kullanılırlar ve şoka dayanıklı olarak üretilirler. Asıl amaçları paraşütçüyü sağ sağlım yere indirmektir. Yamaç paraşütünde ise işler biraz daha faklıdır. Genelde yamaç ve yarlara serilen yamaç paraşütü, önce açılır ve pilot tarafından baş üstüne getirildikten sonra koşarak havalanılır. Yamaç paraşütünde öncelik ise daha uzun süre uçmak ve hava kalmaktır. O yüzden üretim ve tasarım aşamalarında daha uzun uçuşlar yapabilmek için çaba sarf edilir. Serbest paraşütten ayrılan diğer bir özelliği de bu sporu yapanlara verilen isimdir. Serbest paraşütle atlayan kişiye “Paraşütçü” denirken, yamaç paraşütüyle uçan kişiye ise “Pilot” denir. Aşağıdaki karşılaştırma tablosunda serbest paraşüt ile yamaç paraşütü arasındaki farklar izah edilmiştir.
Hava sporları arasında en popüler olan yamaç paraşütü, hem çok uzun bir eğitim süreci gerektirmemesi hem de her yaştan adrenalin tutkununun deneyimleyebilmesi yönünden oldukça kolay öğrenilebilen bir spordur. Türkiye'nin coğrafi yapısı nedeni ile hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yapılmak ta ve gün geçtikte bu sporu profesyonel bir şekilde icra eden pilot sayısı artmaktadır.
İlk denemeleri 1940'lı yıllara uzanan yamaç paraşütü günümüze kadar pek çok değişiklik göstermiş, uçuş süresi ve güvenliğini artırıcı yapısal birçok gelişme kaydederek günümüzdeki şeklini almıştır. 1990 yıllarda yamaç paraşütü ile tanışan Türkiye yamaç paraşütü macerasına Türk Hava Kurumu, Üniversite ve Havacılık Federasyonuna bağlı kulüpler ile devam etmektedir.
Türkiye de en çok yamaç paraşütü yapılan bölgeler Fethiye / Ölüdeniz, Ankara, Adana, Antalya, Tekirdağ, Sakarya, Samsun, Manisa, Bursa ve Tokattır. Bu illerin dışında da birçok bölgede yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşları yapılmaktadır.
Yamaç paraşütü eğitimleri ve pilotaj seviyesi, faklı kuruluşlarca değişik isimlerde adlandırılmakla birlikte genelde dört aşama/seviyeden oluşur. Bu seviyeler Başlangıç Pilotu (P2), Kulüp Pilotu (P3), Pilot (P4) ve Deneyimli Pilot (P5) olarak adlandırılır. Her pilot eğitimine uygun ekipmanlarla ve hava koşullarında uçuşlar gerçekleştir.
Başlangıç Eğitimleri
Sporla tanışma seviyesidir. Tüm uçuş deneyimi eğitmen komutları ile gerçekleşir. Üç safhadan oluşur.
01Birinci aşamada kursiyerler malzeme bilgisi, aerodinamik, uçuş tekniği, acil durumlar, basit meteoroloji gibi teorik dersleri sınıf ortamında öğrenirler.
02İkinci aşamada ise teorik derslere paralel olacak şekilde uygulamalı eğitimlere de (yer eğitimi) başlanır. Uygun arazilerde icra edilen bu eğitimlerde kursiyerler ekipmanları kullanılmasını, paraşütün serilmesini, kontrollerini, kaldırılmasını, baş üstünde tutulmasını ve başlangıç koşusunun yapılmasını öğrenir. Eğitimin en yorucu ancak en önemli kısmını bu safha oluşturur.
03Üçüncü aşamada 2 bölümden oluşur. İlk iki safhada başarılı olan kursiyerler uçuş hattına alınırlar. İlk başlarda küçük eğimli arazilerde minik uçuşlar gerçekleştirilir. Bu uçuşlarda kanat hakimiyeti iyi olan ve komutlara riayet eden kursiyerler yüksek tepe uçuşlarını yapmak üzere bir sonraki safhaya alınırken yeterli başarıyı gösteremeyen kursiyerler yer eğimleri ile eğimli arazilerdeki alçak tepe uçuşlarına devam ederler.
Sporla tanışma olarak adlandırılan Başlangıç Eğitimleri uygun hava koşullarının yakalanması halinde 10-15 gün içerisinde, 60-350 metre yükseklikteki tepelerden yapılan 7-10 uçuş ile tamamlanır. Tüm faaliyetler eğitmen gözetiminde olup, uçuşlar olabilecek en stabil ve uygun hava koşullarında gerçekleştirilir. Bu nedenle başlangıç eğitimlerinde kursiyerler yoğun teorik eğitime tabi tutulmaz. Başlangıç eğitimini tamamlayıp spora devam etmek isteyen kursiyerler eğitim ve uçuşlarına devam ederler. Başlangıç ve Kulüp Pilotluğu eğitimi için kursiyerlerin malzeme almasına gerek yokken pilot ve deneyimli pilot seviyelerine ulaşmak isteyenler mutlaka kendi ekipmanlarına sahip olmalıdırlar.
Ankara - Yamaçparaşütü - Paraşüt - Ankara da yamaç paraşütü eğitimleri - Yamaçparaşütü Başlangıç Eğitimi - Yamaç paraşütü - Ayaş - Tandem Paraşütü - Outdoor - Kamp - Yedek paraşüt - paragliding - ölüdeniz - THK - Türk Hava Kurumu - Türkiye Hava Sporları Federasyonu - THSF - P2 Eğitimi - Eğitim Bilgisi - Yamaç